top of page

כריתת גידול מכיס השתן דרך השופכה TURBT

בדף זה תוכלו למצוא מידע על כריתת גידול מכיס השתן דרך צינור השופכה, מדוע מבוצע הטיפול, מה קורה בניתוח, מה משך האשפוז ועוד. לנוחיותכם דף זה בנוי במתכונת של שאלות ותשובות.
במידה ועולות שאלות נוספות אנא פנו אלי לכתובת המייל שבאתר. 

מהו ניתוח זה?

ניתוח כריתת גידול מכיס השתן (שפיר או ממאיר) דרך השופכה הוא ניתוח אנדוסקופי (ללא חתך על הגוף). הוא מבוצע תחת הרדמה כללית ואורכו משתנה בהתאם לגודל הממצא (בין רבע שעה לשעה). הניתוח מתבצע על ידי מכשיר דק שבקצהו מצלמה ודרכו ניתן להעביר כלים זעירים אשר איתם מבצעים את כריתת הממצא וצריבת בסיסו. 

מתי מבוצע ניתוח זה?

לעיתים כחלק מבירור (למשל בירור לדימום בשתן) מבוצעת ציסטוסקופיה (ראו ערך בלשונית נפרדת) או מבוצעת הדמיה אשר מדגימה ממצא חשוד בכיס השתן. במקרים אלו אנו נרצה לדגום א הממצא או להסירו לחלוטין. 

מהו משך האשפוז לאחר הניתוח?

לרוב האשפוז הנו של לילה אחד ובמהלכו מושאר קטטר בשלפוחית השתן. במקרים בהם הממצא הנו זעיר נשקול שחרור באותו היום. במקרים בהם הכריתה היתה נרחבת האשפוז יהיה לשלושה ימים. 

מהן סכנות הניתוח ותופעות הלוואי?

הניתוח לרוב בטוח ותופעות הלוואי שלו כוללות צריבה במתן שתן, אי הנוחות בנשיאה הזמנית של הקטטר, דמם בשתן או דלקת בדרכי השתן. סיבוך נדיר יותר אך שעשוי להיות משמעותי, הוא ניקוב של כיס השתן. במקרה כזה הטיפול תלוי במיקום הנקב ועשוי לנוע בין הותרת הקטטר למספר ימים לשם החלמה ספונטנית ועד צורך בשינוי אופי הניתוח והרחבתו לסגירת כיס השתן. 

מהן ההכנות אותם עלי לעבור בטרם ניתוח שכזה?

מאחר והניתוח נעשה תחת הרדמה אבקש צום ממזון ושתיה למשך 8 שעות בטרם הניתוח. בנוסף במידה והנך נוטל/ת מדללי דם אבקש להפסיקם בטרם הפעולה. כל הפסקת מדללי דם צריכה להעשות באישור ובהנחיית הרופא אשר התווה אותם מלכתחילה (למשל רופא משפחה או קרדיולוג). אספירין ופלביקס יש להפסיק כשבוע טרם הפעולה. 

מתי מקבלים את תוצאות הניתוח?

התשובה מתקבלת לאחר שמומחה בפתולוגיה בדק את הממצאים. לרוב תשובה תתקבל לאחר כשבועים.

מדוע לעיתים יש צורך לחזור על הפעולה, מהו ״מבט שני״?

ישנם מקרים בהם התשובה הפתולוגית מצריכה מאיתנו לחזור ולדגום שוב את אזור הכריתה, למשל כאשר זוהה גידול בדרגת אלימות גבוהה אך עם חדירה לא עמוקה.  ניתוח זה נקרא ניתוח מבט שני והוא מבוצע 3 שבועות לאחר הראשון. 

מהן ההמלצות בשחרור?

לאחר הוצאת הקטטר והטלת שתן ראשונה במחלקה ניתן להשתחרר הביתה. ניתן לחזור לפעילות מלאה ביום השחרור. 

כחמישה ימים לאחר השחרור יש לבצע תרבית שתן. 

אנו נפגש במרפאה כשבועיים לאחר השחרור על מנת לשוחח על תוצאות הטיפול ולתכנן את ההמשך. 

מהי אבלציה באמצעות לייזר? 

אבלציה בעזרת לייזר הנה פעולה הדומה מאוד מבחינת המטופל לפעולה שתיארתי לעיל אולם מבוצעת לאינדיקציה של דמם מכלי דם גדולים על צוואר כיס השתן. במקום מכשיר זעיר הכורת ממצאים מכיס השתן מורכב סיב לייזר אשר בעזרתו נצרבים כלי הדם. מעבר לכך תופעות הלוואי, ההתאוששות וההנחיות בטרם הפעולה דומות. 

bottom of page