top of page

ציסטוסקופיה גמישה 

בדף זה תוכלו למצוא מידע על בדיקת הציסטוסקופיה (הסתכלות אל כיס השתן), מטרתה, דרך הפעולה, תופעות הלוואי ועוד. 
לנוחיותכם הדף בנוי במתכונת של שאלות ותשובות. 
בכל שאלה אנא פנו אלי לכתובת המייל. 

מהי ציסטוסקופיה?

״ציסטוסקופיה״ מגיעה מהמילים ״ציסטו״ (כיס) ו- ״סקופיה״ (הסתכלות) כלומר הסתכלות אל כיס השתן. בדיקה זו נועדה לברר ולאבחן בעיות מבניות בכיס השתן או בשופכה (צינור השתן). הבדיקה נעשית בצורה גמישה או קשיחה. הבדיקה הגמישה נעשית באמצעות צינורית דקה (אנדוסקופ או ציסטוסקופ) שבקצה מצלמה זעירה. זהו למעשה מעין סיב אופטי. 

מדוע עושים את הבדיקה?

ישנם מקרים בהם אנו צריכים לבדוק את כיס השתן או את השופכה. למשל בעת בירור ממצא של דם בשתן כדי לדעת האם מדובר במשהו שפיר (למשל כלי דם קטנטן שפקע ומדמם) או בממצא המצריך טיפול (פוליפ או גידול במערכת השתן). 

כיצד מבוצעת הבדיקה?

הבדיקה יכולה להתבצע בשני אופנים. האחד הוא במרפאה תחת הרדמה מקומית והשני הוא בחדר הניתוח (במסגרת אשפוז יום) תחת הרדמה כללית.  הבדיקה עצמה (הכנסת המצלמה, ההסתכלות והוצאתה) הנה קצרה מאוד ונמשכת דקות בודדות. ההחלטה לגבי מיקום ביצוע הבדיקה הנה אישית ותלויה לרוב בהעדפת המטופל.

ישנם מטופלים הסובלים מהצרות השופכה ודורשים הרחבתה בטרם הציסטוסקופיה. במקרים אלו אני ממליץ כי הבדיקה תבוצע בחדר הניתוח על מנת למזער את אי הנוחות והכאב. 

מהן ההכנות לבדיקה?

טרם הבדיקה יש לבצע תרבית שתן ולקבל את תוצאותיה. במידה והתרבית אינה ״סטרילית״ יש לקבל טיפול אנטיביוטי בטרם ההגעה לבדיקה. הסיבה לכך היא כפולה. ראשית, במידה וישנה דלקת בדרכי השתן הבדיקה עשויה לגרום לפיזור החיידקים בגוף (לכליות או לדם) ולהסתיים בסיבוך. שנית, כיס שתן מודלק נראה לא תקין ועשוי להקשות על אבחנה נכונה. אין צורך להפסיק מדללי דם אלא אם מתוכננות הרחבות שופכה. 
 

מהם סיכוני הבדיקה?

סיבוכים אפשריים בין השאר הנם זיהום בדרכי השתן עקב הכנסת חיידק חיצוני, דמם ממערכת השתן או הצטלקות של דרכי השתן. 

מה קורה לאחר הבדיקה?

לאחר הבדיקה הטלת השתן הראשונה מעט צורבת אך משתפרת בהמשך היום. ניתן ליטול משככי כאב קלים כגון אקמול, אופטלגין או וולטרן (במידה ואין התווית נגד). את תשובת הבדיקה אתן במקום. 

 

bottom of page